Dalam post hari ini, saya nak cerita tentang TESTING yang saya dan team saya buat untuk dapatkan ramai bakal customer yang targeted melalui Instagram.

Dalam TESTING yang saya buat sebelum ni, objektifnya adalah untuk dapatkan SERIOUS BUYER dari Instagram untuk masuk Whatsapp dan segala sales akan di close melalui Whatsapp.

So baca betul-betul apa yang saya SHARE ni… teknik ni memang BEST dan PROVEN RESULT!

#1 – Link Whatsapp

Untuk buat teknik ni, pastikan anda dapatkan link Whatsapp yang betul untuk ke phone anda.

Untuk teknik ni, saya buat link macam ni…

https://wa.me/60172359542?text=Saya%20Nak%20Beli%20Baju%20Tu

Anda boleh ambik je link kat atas tu, dan tukar kepada nombor phone anda dan teks yang anda nak.

Bila gunakan link ini, bila ada orang klik…dia akan terus bawa ke wasap dan akan keluar mesej macam ni…

WARNING! Make sure semak dulu number tu, jangan tersilap number phone… tak pasal-pasal customer wasap orang lain.

Keduanya dalam link tu, %20 adalah kod untuk jarak. Kalau anda tak letak %20 dalam link anda dan hanya gunakan space, anda akan dapati bila customer wasap anda, perkataan anda tiada jarak.

#2 – Gunakan Instagram Story

Dalam Instagram tak banyak tempat yang anda boleh terus letakkan link untuk bawa customer anda terus ke wasap. Instagram tak sama macam Facebook! Hanya tempat-tempat tertentu je yang anda boleh letakkan link.

Jadi kalau anda nak gunakan link kat atas tu untuk letak kat dalam post, ianya TAK BERKESAN dan link tersebut tak hidup.

Apa yang saya buat adalah saya gunakan Instagram Story. Kat Instagram Story ada FUNCTION SWIPE UP, di mana anda boleh bawa customer anda tu untuk swipe up dan masuk ke Wasap anda.

Jadi bila iklan anda keluar kat story, bila ada orang swipe up.. orang tersebut akan terus dibawa ke wasap anda.

Dari segi format iklan dan copywriting… ni kacang jer! Baca betul-betul sebab siapa-siapa pun boleh buat dan start nampak result.

Untuk iklan jenis IG Story ini… anda boleh gunakan iklan gambar atau iklan video. IG Story ini ada format dia. Samada gambar atau video, saiz nya mestilah 1080 pixel X 1920 pixel… senang cerita kalau anda ambil gambar tu, biarlah kamera dalam posisi menegak bukan melintang.

Jika anda nak guna video… make sure ambil video menegak dan keduanya pastikan video anda tu ngam-ngam durasi dalam 15 saat jer. Jangan lebih! Itu memang format dia untuk iklan IG Story.

Ni salah satu contoh iklan bergambar saya…

#3 – Promosi

Kalau kat akaun Instagram anda tu masih ZERO, langsung takde followers… nak terus buat teknik ni memang payah! Silap-silap tak jadi.

Sebab takde orang pun yang akan nampak promosi anda bila anda takde followers!

Tapi DON’T WORRY… bila akaun Instagram baru dan langsung takde followers, salah satu cara paling CEPAT nak dapatkan ramai orang wasap adalah dengan menggunakan PAID REVIEW.

Senang jer… anda just cari akaun Instagram yang offer PAID REVIEW, buat cam ni…

Lepas tu, go through akaun yang ada ni… macam salah satu contoh yang saya ambik ni… akaun ni ada 244K atau 244,000 orang followers!

Jadi bila saya ambik PAID REVIEW, maksudnya saya nak akaun merahahmad yang ada 244,000 orang followers ni post kan kat IG Story dia.

Apa yang saya buat adalah saya akan Direct Message atau DM dia terus! Macam ni… ni real DM saya dengan dia…

Biasanya lain akaun IG, akan offer pakej PAID REVIEW berbeza-beza. Dalam kes saya ini, saya dapat story review yang merahahmad offer kat saya cuma RM20 je… memang murah nak mampus!

Jadi saya terus GRAB… tanpa pikir panjang! Yela RM20 untuk promote kat IG story dia yang mungkin dari 244,000 orang tu, SEBAHAGIAN akan nampak promosi saya dan wasap saya.

Bila dah buat payment sebanyak RM20 tu, saya bg kat dia screenshot dan dia terus minta content promosi dari saya untuk dia postkan kat IG Story dia…

Tak sampai 2 jam, dia terus post Instagram Story dia, untuk testing ni, saya minta dia post SWIPE UP ke link wasap group! PERGGGHHHH berderet BAKAL CUSTOMER start masuk!

Salah seorang student coaching saya try buat benda yang sama, langsung takde followers Instagram… dalam seminggu prospek yang masuk ke wasap group dia, dia berjaya buat sales RM2,250 hanya dari tak sampai 150 orang yang masuk wasap group.

Haha… invest RM20 IG Story PAID REVIEW, dapat nak dekat 150 orang SERIOUS BUYER, tak sampai seminggu buat total sales RM2,250!

Saya harap anda dapat belajar sesuatu dari post yang saya SHARE ini, jika anda nakkan penerangan secara step by step guna video supaya lebih senang faham dan anda boleh buat… saya ada sediakan tutorial video step by step. KLIK SINI untuk dapatkan video tu.

Ok, selamat mencuba dan semoga berjaya!